В Україні популярні види м'яса можуть зазнати значного подорожчання: експерт озвучив причини цього явища.

Протягом року вартість цього типу м'яса зросла на 60%.
Ціни на свинину в Україні можуть зрости через зниження поголів'я. Про це УНІАН в коментарі повідомив аналітик УКАБ Максим Гопка.
Від початку року ціни на свинину зросли на 34%, а у річному вимірі - на 60%, наводить дані експерт. Це було пов'язане зі скороченням поголів'я свиней узимку до 4,5 млн голів, переважно у господарствах населення.
Нестача товарів на внутрішньому ринку сприяла підвищенню цін. Згідно з інформацією Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), у вересні ціни закупівлі живої ваги свиней беконних порід коливалися в межах 98-100 грн/кг, в залежності від регіону.
"Усе це сприяло зростанню імпорту. У серпні 2025 року було імпортовано 4,6 тисячі тонн м'яса, що перевищує липневі показники на 48%. Загалом за вісім місяців цього року імпорт досягнув 14,9 тисячі тонн, що є в 7,8 разів більше, ніж у тому ж періоді 2024 року. Це найвищий рівень з 2022 року", - підкреслив Гопка.
До кінця року обсяги закупівель можуть сягнути щонайменше 25 тисяч тонн, причому основна частка поставок припаде на другу половину року, прогнозує експерт.
Одночасно в країнах Європейського Союзу відзначається падіння цін на живець, що робить їхні ринки більш вигідними для українських покупок. В результаті імпорт став варіантом для забезпечення сировиною.
"Гопка вважає, що зменшення імпорту, ймовірно, буде можливим тільки завдяки поступовому збільшенню поголів'я свиней, що, у свою чергу, вплине на ціни закупівель на внутрішньому ринку."
За інформацією Державної служби статистики, на 1 вересня 2025 року в Україні нараховувалося 4,8 мільйона свиней, що на 5% менше в порівнянні з минулим роком, але на 7% більше, ніж на початку року. Незважаючи на збільшення чисельності на 330 тисяч голів з початку року, ринкова пропозиція залишається обмеженою, підкреслює фахівець УКАБ. Відновлювальний процес в основному спостерігається в секторі підприємств, які наразі відповідають за 65% загальної чисельності свиней.
Ціни на свинину на Столичному ринку в Києві загалом лишаються незмінними вже два тижні, як свідчать дані на сайті.
Отже, ребро реалізують за 230 грн за кілограм, а вирізку - на 100 гривень більше. Свинячий биток має ціну 270 грн за кг, задня частина дорівнює 225 грн за кг, а лопатка коштує 220 грн за кг. Свинячий ошийок знизився в ціні на 20 гривень з минулої п'ятниці і тепер коштує 350 грн за кг.
Ціни на свинячий гуляш і фарш становлять 175 і 170 гривень за кілограм відповідно.
Асоціація "Свинарі України" очікує, що до завершення року в Україні спостерігатиметься підвищення цін на свинину. Серед основних причин цього явища зазначають постійне зростання витрат на виробництво. Крім того, значний вплив на ціни в кінці листопада та на початку грудня матиме сезонний фактор.
Зменшується поголів'я свиней в Україні зокрема через постійні російські обстріли. Так, внаслідок масштабної атаки ферми на Харківщині нещодавно загинуло 13 тисяч тварин.